• Sv. maše z navzočnostjo vernikov so zaradi covid 19 do nadaljnjega odpovedane. Lahko pa posamezniki (do 6 oseb) prejmete sveto obhajilo ob nedeljah in sicer: ob 8.30 uri in ob 11.00 uri.
 • Krsti, poroke in druge župnijske slovesnosti so preloženi na poznejši čas.
 • Verouk se do nadaljnjega izvaja samo na daljavo – seveda po zmožnostih. Pa poskusimo.
 • Spoštovani starši veroučencev. Vi ste prvi in nenadomestljivi vzgojitelji svojih otrok. Sedaj, ko ni možen reden verouk, to še posebej velja. Ljubezen mame in očeta zmore vse in mnogo več kot katehet.
 • Starši otrok tretjega razreda v tem tednu otrokom preberite odlomek iz evangelija: Luka, 15. poglavje, od 11 do 25. vrstice (Prilika o izgubljenem sinu). Z otroci se nato pogovarjajte o vprašanjih in odgovorih, ki so v učbeniku na strani 17 in 18. Otroci pa naj vstavijo manjkajoče besede in z vami naj molijo za vse vaše pokojne.
 • Starši otrok četrtega razreda pa predelajte drugo lekcijo: greh nas vodi v nesrečo. Lekcija ima dva dela: prvi greh in njegove posledice in pa osebni grehi. Otrokom veliko pomeni osebno pričevanje. Otroci pa naj v delovnem zvezku vstavijo manjkajoče črke. Skupaj molite večerno molitev.
 • Za VSE SVETE, 1. novembra, ne bo nič skupnega ne v cerkvi in ne na pokopališču.
 • Molitve za naše drage pokojne bomo molili ves mesec november, po sporedu na našem spletu.
 • V tem tednu smo pokopali Tašner Ivana iz Mezgovci 49, priporočam ga v molitev.
 • Čuvajte svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih, vam želi p. Emil.

*********************

Priporočila Slovenske škofovske konference za obhajanje praznika vseh svetih (1. november) in spomina vseh vernih rajnih (2. november)
v času epidemije bolezni COVID-19

1. Zaradi zdravstvenih razmer se na praznik vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih opusti tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Verniki naj zasebno ali s člani svoje družine (skupnega gospodinjstva) obiščejo samo grobove v domači župniji oz. znotraj svoje statistične regije in tam molijo za rajne.

2. Duhovniki naj blagoslovijo vse grobove na pokopališču z enega samega mesta (pri pokopališki kapeli ali cerkvi, križu oziroma vežici ali ob vhodu), brez blagoslova posameznih grobov in brez navzočnosti vernikov. Blagoslov grobov naj spremlja zvonjenje zvonov župnijske cerkve in pokopaliških kapel. Tako bodo verniki po domovih z molitvijo lažje spremljali to sveto opravilo.

3. Verniki naj med prazniki v domači župniji opravijo sveto spoved, prejmejo sveto obhajilo, darujejo za svete maše za pokojne, opravijo dobro delo in prejmejo odpustek. Kako prejmemo odpustek, je predstavljeno na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji.

4. Namesto nakupov cvetja in sveč škofje vabijo vernike, da pri domačem duhovniku darujejo za svete maše (za svoje pokojne sorodnike, za zdravje v družini, za blagoslov pri delu, za srečen zakon, za uspeh v šoli, za starše, za prijatelje itd.). Župniki naj po spletu, e-pošti in socialnih omrežjih župljane povabijo k darovanju za mašne intencije in za vzdrževanje župnije.

5. Škofje vabijo, da se na večer pred praznikom vseh svetih (1. november) in spominom vseh vernih rajnih (2. november) ob 18.00 oglasijo zvonovi po vseh župnijskih cerkvah ter povabijo k družinski in osebni molitvi za rajne (npr. rožni venec).

6. Župniki naj predlog družinske molitve za pokojne za oba večera objavijo na spletni strani svojih župnij. Predlog molitve bo objavljen tudi na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji: https://katoliska-cerkev.si.

7. Duhovniki, redovniki in redovnice ter verniki naj dosledno uresničujejo državna in cerkvena navodila za preprečevanje epidemije ter ohranitev svojega zdravja in zdravja bližnjih.

Slovenska škofovska konferenca

 

***********************

Najdeno drugod, posredovano nam.

BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM

Ena izmed knjig Boža Rustja nosi naslov Obrisal bo solze z njihovih oči. V tem jesenskem času, ko s strahom spremljamo porast obolelih, začenjamo mesec november s spominom Vseh svetih in vseh vernih rajnih; ob tem vas želim opogumiti z eno od zgodb omenjene knjige. Nosi naslov: Spodnja stran. Majhna deklica se je zvečer sprehajala z očetom. Gledala je v zvezde. Očarale so jo, a tega ni povedala. Ko jo je oče vprašal, o čem razmišlja, je odgovorila: »Če je že spodnja stran nebes tako lepa, kako lepa mora biti šele ona druga. Tam je mama in vem, kako rada ima lepe kraje.« Otrok, ki je hodil globoko zamišljen v ozvezdje, je tisti trenutek pomagal očetu na težki poti k Bogu.
Tudi sam čutim z vami in bi vam rad obrisal solze z vaših obrazov. Prepričan sem, da vam to storijo vaši najbližji. Tisti, ki potrebujete zdravstvene in druge usluge, vam to nudi osebje. Za duhovno spremljanje poskrbijo vaši duhovniki, ki vas smejo, kljub strožjim predpisom, obiskati na domu, da lahko vsaj za prvi petek sprejmete sv. obhajilo. V veliko duhovno spodbudo so vam vsakodnevne svete maše na radiu Ognjišče ob 19. uri. V novembru bodo iz mariborske stolnice. So pa tudi na TV Exodus-u. V rubriki »Priporočamo« boste lahko prebrali, da imate na voljo ob delavnikih kar štiri svete maše, seveda vsaj nekaj v neposrednem prenosu, ostale pa v ponavljanju. Ob nedeljah pa pet, prav tako samo nekatere v neposrednem prenosu. Posebno ne pozabite na sveto mašo iz mariborske stolnice ob nedeljah ob 10. uri. Vem, da starejši in bolni ne morete v cerkev, ne le v teh časih, ampak tudi sicer. Zato je prav, da se spomnimo škofov ordinarijev, ki so nam med drugim zapisali, da »spremljanje prenosa svete maše po spletu ali drugem mediju ne pomeni občestvenega in zakramentalnega obhajanja svete evharistije«. Na to morajo biti pozorni »zdravi«, da bodo šli v cerkev, ko bo to mogoče. Vsi upamo, da pride konec epidemije, kot se končata jesen in zima, kot se končajo tolike nevšečnosti v življenju, ne nazadnje tudi naše življenje samo. Opogumlja naj nas p. Ivan Marko Rupnik iz že omenjene knjige: »Vse, kar je zajeto v ljubezen, ne umrje, ampak ostane za večno življenje, ker ljubezen nikoli ne mine.«
V smislu besed iz knjige Razodetja: »Obrisal bo solze z njihovih oči in smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, vpitja in bolečine ne bo več …« (Raz 21,4), vas pozdravljam in blagoslavljam.

Vaš bolniški duhovnik Miro Šlibar

*******************************

NASMEJMO SE! Marjan Bunič, Radio Ognjišče, prirejeno

Mož nese težko omaro. Sosed ga vpraša, zakaj mu nihče ne pomaga. On pa odgovori, da mu sin pomaga: »Je v omari in drži predale.«
Starost. Teta vpraša nečaka, kaj misli, koliko naj bi bila stara. On pa ji odgovori: »Ne vem, znam šteti samo do 100.«
Gumbi. Prijatelj vpraša moža, ki šiva gumbe, če se ni poročil, da mora šivati gumbe. On pa: »Ali misliš, da poročenim ne odpadejo?«
Harmonika. Učitelj vpraša učenca, kateri inštrument je najstarejši. Učenec odgovori, da je to harmonika. Zakaj? Ker je najbolj zgubana.
Pri matematiki. Učitelj vpraša učenca, kako bi razdelil 6 jabolk, če je 10 otrok? Učenec pogumno odgovori, da bi naredil »čežano«.
Pet otrok. Soseda pohvali mamo štirih otrok, kako so lepi in ji čestita, da jih ima toliko. Mama doda, da petega še pričakuje. Radovedna soseda vpraša: »Kdaj pa?« – »Prav kmalu, poslala sem ga v trgovino.«
Barvanje obraza. Indijanci so si pred napadom barvali obraz. Pa reče otrok očetu, da si mama že pol ure v kopalnici barva obraz. In doda: »Najbrž sledi napad.«
Poviti ušesi. Sosed vpraša sosedo, zakaj ima poviti ušesi? »Likala sem, pa je pozvonil telefon, pa sem mislila, da sem dvignila telefon.« – »Kaj pa drugo uho?« – »Poklicala sem reševalce.«
Zdravljenje v hribih. Oče vstopi v sobo in vidi, da se otroci igrajo. Vpraša jih, kakšno igro se igrajo, ko vidi najmlajšo hčerko na vrhu omare. Oni odgovorijo, da so jo poslali na zdravljenje v hribe.
Z likalnikom v trgovino. Starejša žena pogosto prihaja z likalnikom v trgovino. Ko jo vprašajo, zakaj to dela, odgovori, da je zelo raztresena, na ta način pa je sigurna, da je likalnik izklopila.
Zakonca v nebesih. Ko prideta zakonca v nebesa, se žena začudi, kako je tu lepo. On pa jo pokara: »Škoda, da si tako zdravo kuhala, bi lahko že prej prišla sem.«
Zalivanje rož. Ženo, ki gleda skozi okno, mož vpraša, zakaj to počne. »Gledam, da bom šla zalivat rože, ko preneha deževati.«

*****************************

Priloga: Navodila slovenskih škofov v času epidemije COVID-19
(navodila stopijo v veljavo v petek, 16. oktobra 2020)

 

Ob upoštevanju državnih predpisov in seznanitvi pristojnih državnih ustanov ter z namenom preprečitve širjenja epidemije COVID-19 in ohranitve zdravja vernikov slovenski škofje ordinariji sprejemamo naslednja navodila:

I. Navodila za župnije iz statističnih regij, ki so z vladnim odlokom glede zajezitve epidemije Covid-19 označene rdeče

1. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljene so zasebne maše duhovnika brez vernikov.

2. Dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov.
• Zaradi izrednih razmer lahko verniki, ki se ne morejo udeležiti svete maše, prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše (prim. rimski obrednik Sveto obhajilo in češčenje evharistične skrivnosti izven maše, Ljubljana 1975).
• Duhovniki lahko določijo in pravočasno oznanijo posamezne ure (še posebej ob nedeljah), ko lahko vernikom (posameznikom in družinam) podelijo sveto obhajilo in blagoslov, verniki pa lahko darujejo za potrebe Cerkve in prejmejo oznanila.
• Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
• Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.
• Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).
• Priporoča se, da imajo vsi duhovniki in verniki na telefonu nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.
• Če je mogoče, naj verniki zapustijo cerkev pri drugem izhodu oz. vhodu.

3. Cerkve naj bodo odprte za osebno molitev vernikov. Naenkrat je lahko v cerkvi največ deset vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.

4. Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) in zagotovljena razdalja 1,5 metra ter se spovednico redno prezračuje in čisti.

5. Krsti, poroke, prva sveta obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko se bo epidemiološko stanje izboljšalo oz. ko bo preklican vladni odlok.

6. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.

7. Kateheza (verouk) se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Kateheti po navodilih Slovenskega katehetskega urada pripravijo snov za pouk osnovnošolske kateheze (verouka) po spletu. Župnik spremlja in tedensko preverja potek kateheze na daljavo.

8. Vsa župnijska srečanja (duhovne vaje, zakonske skupine idr.) se izvajajo na daljavo.

 

III. Splošna določila, ki veljajo za vse župnije v Sloveniji (v oranžnih in rdečih statističnih regijah)

1. Škofje vsem vernikom, ki se ob nedeljah ne morejo udeležiti svetih maš, podeljujejo odvezo od nedeljske dolžnosti (prim. ZCP, kan. 1245).
2. Verniki, ki se ne bodo udeležili nedeljske svete maše, naj le-to spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo, posvetijo čas molitvi, branju Božje besede ali dobrim delom (prim. ZCP, kan. 1248, § 2). Kjer je mogoče, se lahko udeležijo svete maše med tednom.
3. Blagoslovljena voda ob vstopu v cerkev ali kapelo mora biti umaknjena. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo. Duhovnikom priporočamo, da pokrižanje z blagoslovljeno vodo nadomestijo z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov od oltarja (prim. Rimski misal, str. 923).
4. Ko verniki prihajajo v sakralni prostor za bogoslužje ali za zasebno molitev in odhajajo iz njega, naj upoštevajo medosebno razdaljo.
5. Med sveto mašo ali drugim bogoslužjem zadrževanje v zakristiji ni dovoljeno več kot eni osebi.
6. Duhovnik, ki je prehlajen, ima vročino oziroma kaže druge simptome bolezni, ne sme maševati z udeležbo vernikov in voditi drugih obredov.
7. Duhovniki naj ne prenašajo svetih maš po spletu. V veljavi ostanejo obstoječi prenosi svetih maš po televiziji (TV Exodus, TV Slovenija itd.) radiu (Radio Ognjišče, Radio Slovenija itd.) in spletu, ki so namenjeni starejšim in bolnim ter tistim, ki se ne morejo udeležiti svete maše v cerkvi. Župniki pa lahko po elektronskih medijih nagovorijo svoje vernike, z njimi molijo in jih spodbujajo, da bodo čas preizkušnje lažje preživeli.
8. Na praznik vseh svetih, 1. novembra, in spomina na verne rajne, 2. novembra, letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov. Prav tako ni dovoljena organizirana molitev vernikov. Duhovnik naj sam blagoslovi pokopališče pri pokopališki kapeli oz. pri vhodu in povabi vernike, da v domačem krogu molijo za rajne (npr. rožni venec).
9. Do nadaljnjega je pri bogoslužju prepovedano sodelovanje cerkvenih pevskih zborov in ostalih glasbenih skupin. Prav tako so prepovedane pevske vaje.
10. Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) in zagotovljena razdalja 1,5 metra ter se spovednico redno prezračuje in čisti. Spovedanec si pred vstopom v spovednico razkuži roke in vanjo vstopa z masko. Spovedovanje po telefonu in po spletu je izrecno prepovedano, saj ni zagotovljena tajnost. Duhovniki in verniki so to normo dolžni spoštovati. Redna oblika spovedovanja je osebna spoved.
11. Obhajanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele ter druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb in od njih pridobiti ustrezno zaščitno opremo. Duhovnik med obiskom bolnika na domu nosi masko in si razkuži roke pred obiskom in po njem. Obiski bolnikov za prve petke so dovoljeni.

IV. Vabilo k molitvi (velja za vse statistične regije Slovenije)
1. Škofje vabijo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, naj okrepijo molitev za zdravje, bolnike, zdravstvene delavce in blagoslov našega naroda ter konec pandemije.

Sprejeti ukrepi veljajo do preklica. Če bo prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja in zaostrovanja državnih navodil, bo vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejel dodatne omejitve na področju verskega oziroma bogoslužnega življenja župnij.

Duhovnike in druge pastoralne delavce lepo prosimo, da navodila objavijo na župnijskih spletnih straneh in socialnih omrežjih ter v krajši obliki na oglasnih deskah. Dodatne informacije so objavljene na spletni strani SŠK na povezavi: https://katoliska-cerkev.si.

Navodila stopijo v veljavo v petek, 16. oktobra 2020. S tem navodilom prenehajo veljati Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije COVID-19, ki so bila v veljavi od 21. julija 2020.

 

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK
Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK
Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof
Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof
Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof
Gospod Rok Metličar, škofijski upravitelj Škofije Celje

Za dodatne informacije in pojasnila se lahko obrnite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

 

NEDELJA

25.10.2020

30. ned. med letom

9.00 za farane

10.30 za + starše in otroke Simonič, Franca in starše Čuš

Ponedeljek

26.10.2020

Sv. Lucijan, muč.

17.00 za + Marijo Tašner obl.

Torek

27.10.2020

Sv. Sabina, muč.

17.00 za + Milko obl. in Stanka Ciglar, Janeza Golob, Ano in Franca Slatič, Marijo, Franca in Branka Plohl

Sreda

28.10.2020

Sv. Simon in Juda Tadej, ap.

17.00 za + Ivano obl., Roberta in Antona Prelog, Ano, Marijo in Franca Šegula in vse + sorodnike

Četrtek

29.10.2020

Sv. Ermelinda, dev.

7.00 za + Terezijo Zagoršek, darovala družina Petek - Pičerkovi

Petek

30.10.2020

Sv. Marcel, muč.

7.00 za + Viktorijo Herga, darovala sestrična Ana Plohl

Sobota

31.10.2020

Sv. Bolfenk, škof

7.00 za + rodbino Herga in Janka Cizerl

NEDELJA

1.11.2020

VSI SVETI

9.00 za farane

14.00 za + Ano Zagoršek, darovala Nežka Bračič z družino iz Ptuja

 

 

Kontakt

Župnijski urad Dornava

Dornava 128a
2252 Dornava, Slovenija

+386 (0)2 755 07 51

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Bogoslužje

 •  Maše ob delavnikih (zimski čas): 7.00 čet, pet, sob; 17.00 po, tor, sre

 •  Maše ob delavnikih (poletni čas): 7.00 čet, pet, sob; 19.00 po, tor, sre

 • Nedeljske maše (zimski in poletni čas): 9.00, 10.30